Followers

Apa itu “KEMBAQ” ?

KEMBAQ adalah kata singkat dari “Kemahiran Bahasa Al Quran”. Ia adalah satu program Perkhemahan Bahasa Arab atau mempelajari Bahasa Arab secara intensif berpandukan pendekatan Modulnya yang tersendiri. Bahasa Arab adalah Bahasa Nabi dan Bahasa Al Quraan yang tidak asing dalam pendidikan di sekolah sekolah Agama mahupun di sekolah sekolah kebangsaan. Rata rata dikalangan pelajar mengatakan bahawa bahasa ini sukar untuk dikuasai, maka ramai dikalangan pelajar menarik diri dari terus untuk mempelajari bahasa ini selepas SPM. Untuk memberi pendedahan tentang kelebihan bahasa Arab dan peluang masa depan pelajar yang menguasai bahasa ini, adalah wajar KEMBAQ (Kemahiran Bahasa Al-Quran) menganjurkan program ini disamping meningkatkan kualiti syaksiah pelajar dalam akademik bahasa.

Objektif KEMBAQ

  • Peserta merasakan Bahasa Al Quran itu boleh dikuasai dan mudah.
  • Menambah minat peserta dan berasa seronok mempelajari Bahasa Al Quran disamping menambah kualiti dalaman sebagai insan soleh dan solehah.
  • Mampu meningkatkan pemahaman teks teks hadis, ayat al Quran dan Bahasa Arab.
  • Peserta mampu berintraksi dan berbual dalam Bahasa Arab bersama rakan peserta dan orang lain.
  • Peserta mampu meningkatkan kualiti keputusan peperiksaan PMR, SPM dan STAM.
  • Peserta mampu menjadi egen yang menyumbang untuk memartabatkan Bahasa Al Quran di mana juga mereka berada.
Lebih lanjut

09 June 2011

KEMBAQ DI SMA PELANGAI,PAHANG

Categories:Tempat : Sek. Men.Agama Pelangai,Pahang
Tarikh : 8-9 April 2011

السلام معليكم.... PAda 8-10 April yang lepas, KEMBAQ Maahad Ahmadi telah mengadakan Kursus Bahasa Arab di S.M.A , Seremban. Pada program kali ini telah mencatat rekod tertinggi bilanagan pesertanya iaitu seramai 366 peserta yang terdiri dari tingkatan 1,2,3,4,5 dan 6.
Namun begitu bilangan peserta yang terlalu ramai itu tidak membimbangkan kami kerana para peserta memberi kerjasama yang baik.ZDan program ini merupakan sejarah KEMBAQ Maahad Ahmadi
yang pertama juga kerana membawa fasi seramai 30 orang dengan menempah sebuah bas. Program berjalan dengan lancar walaupun keadaan dewan yang kurang selesa. Terima
kasih diucapkan kepada warga S.M.A. Pelangai,Pahang yang memberi layanan yang baik kepada kami sepanjang kami berada di sana.
Kami berharap para peserta kursus akan mendapat "A" dalam Bahasa Arab. Semoga berjmpa lagi... Ilal Liqa'......Spread The Love, Share Our Article

Related Posts

Related Posts with Thumbnails

Iklan


Assalamualaikum wrh brkth.. Kepada sesiapa yang ingin berbual bersama kami dengan perkara-perkara yang lebih bermanfaat, sertai kami di aplikasi dibawah ini tanpa perlu (sign in) di Yahoo Messenger.. cuma perlu isi nama dan berbual bersama kami.. sekian wasalam..

CHATBOX